ផល​​ប៉ះពាល់​សុខភាព​នៃការ​ញ៉ាំ​អាហារ​ដែល​ផុត​កំណត់

(សុខភាព)៖ ផលប៉ះពាល់សុខភាពនៃការញ៉ាំអាហារដែលផុតកំណត់អាចមានផលពិបាកពី “គ្មាន” ទៅ “ធ្ងន់ធ្ងរ” ។ វាអាស្រ័យលើអាហារដែលអ្នកញ៉ាំនិងពេលដែលញ៉ាំវា។ ជាក់ស្តែង ការញ៉ាំការ៉ុតដែលទុកចោលក្នុងទូរ ទឹកកកយូរ វាជារឿងធម្មតានឹងមិនបង្កបញ្ហាសុខភាពទេ។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយការញ៉ាំសាច់ជ្រូកដែល ត្រូវបានរក្សាទុកបីសប្តាហ៍ អាចបណ្តាលឱ្យជំងឺក្រពះពីស្រាល ទៅធ្ងន់ ហើយអាចជាករណីធ្ងន់ធ្ងរនៃការបណ្តាល ឲ្យមានអាការៈពុលអាហារផងដែរ ។

– ប្រភេទកាលបរិច្ឆេទ
កាលបរិច្ឆេទផុតកំណត់ត្រូវបានបែងចែកជា ដំណាក់កាលផ្សេងៗគ្នា ដែលនៅក្នុងនោះរួមមាន កាលបរិច្ឆេទលក់ ដោយយោងទៅកាលបរិច្ឆេទដែលផលិតផលខូចគុណភាព រសជាតិ ក៏ប៉ុន្តែការទទួលអាហារដែលផុតកំណត់ ប្រភេទនេះមិនបង្កឲ្យខូចសុខភាពនោះឡើយ។ មួយវិញទៀត កាលបរិច្ឆេទប្រើដោយយោងទៅលើកាលបរិច្ឆេទ សុវត្ថិភាពចុងក្រោយមុនពេលវាចាប់ផ្តើមខូច។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ នេះមិនមានន័យថានៅថ្ងៃបន្ទាប់ ផលិតផលនេះពុលនោះទេ។ វាជាសញ្ញាសម្គាល់ដើម្បីបង្ហាញថានៅពេលអាហារខូចគុណភាពទាប និងស្ថាន ភាពគ្រោះថ្នាក់។

– ការពុលអាហារ

ថ្វីបើកាលបរិច្ឆេទផុតកំណត់មួយចំនួនទាក់ទងនឹងរសជាតិនៃផលិតផល តែក្នុងករណីខ្លះការញ៉ាំអាហារដែល ផុតកំណត់ អាចធ្វើឱ្យមានការពុលអាហារផងដែរ។ រោគសញ្ញា និងផលប៉ះពាល់សុខភាពខុសគ្នាអាស្រ័យលើ ប្រភេទនៃការពុល។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយរោគសញ្ញាទូទៅ រួមមាន ការរមួលក្រពាប់នៅតំបន់ក្រពះ ក្អួត ចង្អោរញឹកញាប់ គ្រុនក្តៅ វិលមុខ ខ្សោះជាតិទឹក និងរាគរូស ជាដើម។ រោគសញ្ញាទាំងនេះ អាចមានរយៈពេល ពីរបីម៉ោង, ថ្ងៃ ឬសប្តាហ៍អាស្រ័យលើភាពធ្ងន់ធ្ងរនៃជម្ងឺ។ ម្យ៉ាងវិញទៀត ស្បៀងអាហារមួយចំនួនដែលត្រូវ បានរក្សាទុកយូរ អាចបង្កជាមេរោគបាក់តេរីមួយប្រភេទដែលត្រូវបានស្គាល់ថា salmonella ឬ listeria ដោយបាក់ តេរីប្រភេទនេះអាចបណ្តាលឲ្យអាការពុលអាហារ។

– បង្កជាផ្សិត

សញ្ញាជាក់ស្តែងមួយនៃម្ហូបអាហារដែលបានផុតកំណត់ គឺការលូតលាស់នៃផ្សិត ដែលវាអាចបង្កើតជាសារធាតុ ពុល។ ជាក់ស្តែងផ្សិត អាចលូតលាស់នៅលើគ្រាប់ផ្លែឈើ បន្លែ ផ្លែប៉ោម ផ្លែទំពាំងបាយជូរ និងប្រភពអាហារ ផ្សេងទៀត។ មួយវិញទៀតការលូតលាស់នៃផ្សិត អាចបណ្តាលឱ្យរមាស់ចង្អោរវិលមុខនិងជួនកាលឈឺក្បាល នៅពេលដែលយើងទទួលទានវា។

– ការពិចារណា

ខណៈពេលដែល អ្នកគួរតែថែរក្សាអាហារណាមួយ ដែលហួសកាលបរិច្ឆេទផុតកំណត់របស់វា ជាពិសេសសាច់ មាន់ និងប្រភេទអាហារផ្សេងៗទៀត ដោយគួរចងចាំថាកាលបរិច្ឆេទភាគច្រើនគឺជាគោលការណ៍ណែនាំធម្មតា។
មានមនុស្សជាច្រើនការពារក្រុមហ៊ុនពីពាក្យបណ្តឹងដែលមានសក្តានុពល ប្រសិនបើអ្នកញ៉ាំអាហារមិនល្អនិង ឈឺ។ សាស្ត្រាចារ្យអាមេរិក US លោក LaVonna Lewis បាននិយាយនៅក្នុងអត្ថបទ ABC ថាក្នុងករណីភាគច្រើន អាហារដែលហួសកាលបរិច្ឆេទផុតកំណត់មិន បង្កគ្រោះថ្នាក់អ្វីឡើយទោះបីជាមានការយកចិត្តទុកដាក់បន្ថែម ចំពោះអាហារដែលមិនទាន់បានផ្តល់ឱ្យស្ត្រីមានផ្ទៃពោះ និងទារកក៏ដោយ៕

You might also like More from author